Apakah nama cacing yang boleh hidup dalam tubuh manusia?

Cacing atau helminths adalah parasit yang hidup, memberi makan, membesar dan membiak dalam tubuh manusia, i. e. H. menggunakannya untuk melaksanakan kitaran hidup mereka. Menurut pelbagai statistik, terdapat 300 hingga 500 spesies cacing berbahaya kepada manusia di dunia. Kelaziman mereka berbeza dari satu negara ke negara dan bergantung kepada tahap budaya kebersihan penduduk dan pembangunan sosio-ekonomi rantau ini. Tetapi walaupun di negara-negara Eropah yang tercerahkan, gejala helminthiasis berlaku pada satu pertiga daripada penduduk. Bergantung pada kitaran perkembangan, larva cacing boleh memasuki tubuh manusia dengan cara yang berbeza. Nama-nama cacing pada manusia, jenisnya, serta kaedah jangkitan, gejala dan kaedah merawat helminthiasis adalah maklumat yang berkaitan dengan majoriti penduduk dunia.

Cacing gelang adalah cacing yang tergolong dalam kelas nematod.

Apakah jenis cacing yang ada?

Parasit, selama bertahun-tahun evolusi, telah menyesuaikan diri secara ideal untuk hidup dengan mengorbankan makhluk hidup lain, tanpa menimbulkan syak wasangka daripada sistem imun untuk masa yang lama, jadi gejala cacing pada manusia tidak muncul serta-merta dan mungkin tidak hadir sama sekali atau diluahkan dengan lembut.

Cacing boleh menembusi badan tanpa disedari, menyamarkan diri, memusnahkan tisu dan organ, meracuni tubuh manusia dengan toksin dan hidup di dalamnya untuk masa yang lama.

Sesetengah jenis cacing hanya berbahaya kepada manusia, manakala yang lain adalah parasit pada haiwan. Saiznya berbeza-beza dari mikroskopik kepada gergasi (15 atau lebih meter panjang). Kira-kira tiga dozen parasit adalah biasa, termasuk protozoa uniselular. Di antara semua kepelbagaian, terdapat tiga kumpulan utama helminths, bergantung pada ciri kitaran hayat mereka:

 1. Hubungi cacing- berlaku hanya pada manusia dan mempunyai kitaran pembangunan yang mudah yang tidak memerlukan lebih daripada satu perumah. Wakil biasa adalah pinworms; ia adalah cacing usus yang paling biasa pada kanak-kanak. Jangkitan berlaku dalam keluarga, kumpulan kanak-kanak, tempat awam melalui tangan yang tidak dicuci, barangan rumah (mainan, buku, langsir, dll. ) di mana telur matang cacing ini telah jatuh, serta melalui penyedutan habuk.
 2. Kumpulan geohelminths– Telur anda mesti matang terlebih dahulu di dalam tanah, air atau pasir. Mereka memasuki tubuh manusia melalui mulut dengan beri, sayur-sayuran atau herba yang tidak dicuci (seperti cacing gelang dan cacing cambuk) atau melalui kulit (seperti cacing tambang).
 3. Biohelminths– mempunyai kitaran hayat yang kompleks dengan perubahan hos. Cacing ini muncul pada manusia melalui pengambilan sayur-sayuran atau air mentah yang tidak dicuci dengan baik (echinococci), daging haiwan yang tercemar dengan larva (cacing pita daging lembu atau babi), ikan dan kaviar yang dicukur (cacing pita lebar), ikan sungai (flukes atau cacing hati), atau melalui aliran darah (Filaria).
Otak penuh dengan helminths

Jenis-jenis cacing

Semua jenis helminth dibahagikan kepada tiga kelas mengikut ciri morfologi:

 1. Kelas nematod (cacing gelang)– Cacing gelang, cacing kremi, cacing tambang, cacing cambuk, trichinae. Cacing gelang dicirikan oleh kehadiran jantina yang berbeza dan mempunyai saiz yang berbeza - dari 1 cm (cacing pinworm betina) hingga 40 cm (Ascaris).
 2. Kelas trematoda (biasanya mereka dipanggil lintah)– Fluke Siberia (fluke kucing), schistosomes. Mereka sentiasa biohelminths dan hermaphrodites, dilengkapi dengan pelbagai peranti untuk menghisap dan melekat pada organ dalam manusia.
 3. Kelas cestodes (jenis cacing pipih)- Ini adalah parasit reben panjang. Ini termasuk cacing jalur lebar serta cacing pita babi dan daging lembu - ia adalah cacing terbesar dan boleh membesar sehingga 20 meter panjang. Cacing pipih memakan seluruh permukaan badan dan merupakan hermafrodit dan biohelminths. Echinococcus dianggap sebagai wakil terkecil dari cestodes.

Dunia cacing adalah mengenai kepelbagaian yang hebat dan peluang luar biasa untuk bertahan. Kelas trematod dan cestodes terdiri daripada 100% parasit, bagaimanapun, cacing gelang adalah heterogen, terdapat puluhan ribu spesies, tetapi tidak semua orang suka parasit tubuh manusia. Kebanyakan helminths bertelur yang boleh bertahan dalam persekitaran luaran selama beberapa bulan, dan Trichinella adalah individu vivipar..

Dalam tubuh manusia, cacing bukan sahaja hidup di dalam usus, malah ada di antaranya yang lebih suka hidup di hati, parenkim paru-paru, otak, kulit, tisu otot dan juga di dalam bola mata.

Cacing boleh berumur panjang; sebagai contoh, cysticercus boleh hidup di dalam otak selama bertahun-tahun; Pertumbuhan sista hidatid mengambil masa sehingga 10 tahun.

Mengenai cacing gelang

Cacing manakah yang paling biasa:

 1. cacing kremi- hidup di bahagian bawah usus kecil dan di seluruh usus besar manusia; Perempuan bertelur di sekitar dubur pada waktu malam, yang menyebabkan tanda ciri enterobiasis pada manusia - gatal-gatal. Penularan cacing antara manusia berlaku melalui tangan yang kotor (telur cacing ini sangat kerap ditemui di bawah kuku kanak-kanak), peralatan tempat tidur dan barangan rumah. Telur sangat ringan dan boleh dihantar melalui udara melalui habuk; mereka kekal berdaya maju sehingga enam bulan. Ini adalah cacing yang paling tidak beracun. Najis manusia tidak mengandunginya; Diagnosis memerlukan pengikisan dari kawasan perianal.
 2. Ascaris- cacing besar dengan hujung berbentuk cangkuk yang melengkung; individu dewasa boleh mencapai panjang sehingga setengah meter. Telur masak di dalam tanah dan memasuki perut dan usus kecil bersama dengan buah beri, sayur-sayuran atau herba yang tidak dicuci. Larva yang dilepaskan menggerogoti dinding usus dan menembusi saluran hati vena. Dari sana mereka bergerak dengan aliran darah ke paru-paru, ke bahagian kanan jantung, dan kadang-kadang ke otak dan mata, dan keradangan berlaku pada organ-organ ini. Apabila batuk, dahak dengan larva memasuki mulut dan ditelan semula ke dalam saluran gastrousus, di mana individu matang berkembang, yang bertelur selepas sebulan. Cacing ini berwarna coklat atau kemerahan kerana ia merampas sel darah merah. Jangka hayat cacing gelang adalah sehingga 2 tahun. Untuk membuat diagnosis, najis diperiksa untuk telur cacing.
 3. cacing cambuk- cacing nipis rambut, kira-kira 5 cm panjang, dengan hujung runcing, dengan mana ia melekat pada permukaan dalaman dinding usus. Telur matang di dalam tanah, dari mana ia menembusi usus dan di sini larva menetas. Cacing cambuk memakan darah dan suka kekal dalam sekum dan apendiks, sering menyebabkan keradangan dan anemia. Jangka hayat adalah sekitar 3-4 tahun. Untuk mengesan ini, anda perlu menguji najis anda untuk telur cacing.
 4. Trichinae- cacing bulat kecil yang bergerak antara pemangsa dan ternakan. Seseorang dijangkiti larva dengan memakan daging; Selepas beberapa hari, individu trichinella dewasa terbentuk di dalam usus dan kemudian melahirkan larva hidup. Mereka boleh menjangkiti seluruh badan melalui darah, tetapi lebih suka otot rangka, di mana mereka kekal sehingga 5 tahun.
Pembuangan larva parasit di bawah kulit

Mengenai cacing pita dan lintah

Apakah jenis cacing yang paling berbahaya kepada tubuh manusia:

 1. Cacing pita lembu (biasa dipanggil cacing pita)- dianggap sebagai cacing terbesar pada manusia (sehingga 15-20 meter) dengan badan dalam bentuk reben beribu-ribu segmen individu, yang paling matang terletak di ekor dan jatuh apabila telur di dalamnya matang. Serpihan ini sebesar kuku manusia, ia jatuh ke tanah, ke dalam rumput dan kemudian berakhir di dalam badan lembu. Manusia dijangkiti melalui daging lembu. Cacing pita lembu boleh hidup di dalam usus kecil seseorang sehingga 10 tahun; ia memakan seluruh permukaan badan. Najis diperiksa untuk diagnosis.
 2. Cacing pita babi– serupa dengan cacing pita lembu jantan, tetapi lebih pendek. Apabila seseorang dijangkiti larva, cacing pita tumbuh di dalam usus kecil mereka; Apabila telur diserang, larva berhijrah dan boleh menyerang mana-mana organ.
 3. Cacing pita lebar– Spesies cacing mereka rata dan panjang lebih daripada 12 meter. Seseorang dijangkiti dengan memakan kaviar yang kurang masin, ikan kering atau kurang masak. Ia boleh bersarang di dalam usus kecil selama beberapa dekad, sentiasa melepaskan segmen matang yang mengandungi larva ke dalam persekitaran.
 4. Echinococci- parasit terkecil dari kelas cestodes. Larvanya membentuk sista selama beberapa tahun, yang boleh disetempat di pelbagai organ dan mencapai diameter 10 cm atau lebih. Jangkitan berlaku melalui anjing atau ternakan yang sakit. Kursus ini dicirikan oleh gambaran klinikal yang jelas dan risiko komplikasi.
 5. Fluke kucing (fluke hati).- cacing kecil yang masuk ke dalam tubuh manusia dengan memakan ikan air tawar yang tidak dimasak dengan baik, hidup dalam lumen usus kecil, hempedu dan saluran pankreas, boleh membiak dengan cepat dan hidup sehingga dua dekad.

Walaupun kepelbagaian spesies yang besar, kaedah diagnostik moden dan ujian yang telah dicuba dan diuji - najis untuk telur cacing - boleh digunakan untuk menentukan dengan tepat cacing yang hidup dalam tubuh manusia.

Rawatan dijalankan selepas pengesahan diagnosis dan preskripsi oleh doktor yang merawat.